FN Blog / Taxisblog / A sportújságíró, mint állatfaj
Nyomtatás Betűméret
A sportújságíró, mint állatfaj 2011-07-19 18:28:40
A sportus pressus közvetlen, az élőhelyén való megfigyelésen alapuló viselkedéstanulmány.

 A Videoton ösztöndíját elnyerve, lehetőségem nyílt két napig tanulmányozni testközelből a fajtát. Egyedei elszórva léteznek csak, a teljes emberi populációban jobbára elvegyülve élnek. Begyűjtésükhöz a megfelelő járművet, egy full extrás Volkswagen Multivant, a Porsche Pest bocsájtotta rendelkezésemre az ösztöndíjprogram keretében. A megfelelő eszköz birtokában szinte önként sétálnak a csapdába annak reményében, hogy a természetes élőhelyükre, futballmérkőzésre szállítsák őket. Jelen esetben, a legjobb célpontnak a klagenfurti Wörtherseestadion bizonyult.

 
A csapda itt már üresen a szálloda előtt 

Bár, születésüktől fogva rendelkeznek nevekkel, ennek ellenére azonosításra, még egymás között is, Cégneveket használnak. A TV2-ősök ezt akarják, az MTV-s fószer folyton hívogat, így mennek a beszélgetések. Viselkedésüket tekintve, zárt szűk helyeken jobbára billentyűt csattogtatnak. Megfigyelhető, hogy erős a kötődésük a számítástechnikai eszközökhöz és kamerákhoz, bár egyes példányaik nehezen boldogulnak a technikai problémák megoldásával. Már itt, szállítás közben is előtör belőlük néha, az egyik legveszélyesebb ösztönük, az információ éhség. Az út előtt már figyelmeztettek, hogy az, bizony elő fog fordulni, hogy még tőlem is információt akarnak kicsikarni, de ennek ellenére nem bocsájtottak rendelkezésemre információ készletet. Jobbára minden információt megesznek, a jobbakat megrágcsálják és másoknak is továbbadják. Elég paradox helyzet. Miközben infót vadászva kérdezgetnek, ők szolgáltatnak infót a tudomány számára.

Jó példa az infóéhségre az az eset, amikor szurkolók egy csoportja hamis adattal látta el a csorda egyik tagját, miszerint a szurkolótábor a strandon gyülekezik. Az persze egyből ráharapott és vadászatra akart menni. A falka többi tagja, megérezvén az infószagot, szintén be akart kapcsolódni az üldözésbe. A vége az lett, hogy sétáltathattam őket egy órán keresztül a Wörthersee strandjának parkolóiban, hátha tudnak háttéranyagot készíteni a Magyar szurkolókkal. Mint utóbb kiderült, a fürdőző szurkolótábor két főből állt.

Elég barátságos ez a hat fős csorda, egyedül az MTV-és egyed megy az idegeimre a folytonos fontoskodásával, de ahogy észlelem, ezt, a csorda többi tagja sem tolerálja túlságosan.

A természetes élőhely, a stadion

Különös viselkedésmintáikat a stadionban lehet igazán jól megfigyelni. Rendkívül rutinosan mozognak ebben a környezetben. Tudják, hol milyen infót találnak. Például, a sajtótájékoztatón leginkább, az ásványvízivási lehetőség vonzó számukra. Az Indexes egyed el is árulja a titkot:

-          - Mindig ugyanazt mondják. Jók voltunk, nyertünk! Jók voltunk, vesztettünk.

Szárazság tűrő, ha kell magokkal is beéri

A mixed zone már más tészta. Ott szükség van minden veleszületett vadászképességükre. Kíméletlenül csapnak le mindenkire, akiben érdekes infót sejtenek és pillanatok alatt szétmarcangolják. Így járt szegény Szabics is, aki a Sturm Graz légiósaként gólt lőtt a Vidinek. Csodálom, hogy saját lábán el tudott menni.

A vadászat (áldozat Paulo Sousa)

Vadászat után a falka nagy része szeret megpihenni az itatónál. Szerencsére a beteg MTV-és egyed inkább a vackát választja. Azt hiszem ezt senki sem bánja a csapatból. Az itatás sem bírja feledtetni velük alaptermészetüket, megint megpróbálnak infót szerezni tőlem, de mivel nekem nincs, barátságos beszélgetésbe fordul az este. Ezalatt a tapasztalt tudós sok adattal gazdagodik. Megtudtam például, hogy egyikük két verziót is megírt előre, de egyik sem jó és most írhat egy harmadikat, hogy a Magyar foci alig érdekel valakit és így, elég nehéz olvasottságot generálniuk, hogy sokszor futnak bele, a „csak neked mondom el, de ne írd meg mondatba” és, hogy Békáson remek a görög gyros és vele szemben a zacskós fröccs.

A falka
(Tv2 nőstény, Pepsifoci hím, Blikk hím, Tv2 hím, Index hím)

Ezek után nyugovóra térnek. Meglehetősen jó minőségű az alom, amit biztosítottak számunkra, a csorda tagjai hálásak is érte. A reggeli táp is remek. Már csak 500km-t kell utaztatnom a falkát és szélnek ereszthetem őket. Már szinte sajnálom. Vigasztal a tudat, hogy még hat órán át kínozhatom ez a járgányt. Gombnyomásra nyíló ajtók, bőrülések, 183 lóerős motor, automataváltó, gyári navi, tempomat, na meg a tolatókamera és a hangvezérlés. Igazi sportfokozat, amit már ugyan, csak a szabadon eresztés után mertem kipróbálni. Jobban is tettem mert igazi sportautó hangja lett tőle a gépnek és úgy pörgette ki a sebességeket ,mintha csak egy autóversenyző váltogatott volna a motortérbe bújva. Alig akartam leadni a kulcsot a végén. Csak 18 millió kellet volna, hogy nálam legyen és már vihettem is volna. Annyi, mint a lakásom, meg még egy kicsi. Háát… Cimkék: Sturm Graz, Videoton, sportújságírók
8 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Magyarország az új Hollywood és az egyedülálló taxisblogger Leó hazája! (Time magazin) Ha választhatnék, hogy az öregedő rendező, vagy Leó a taxis szerepét játsszam, az utóbbit választanám. (Woody Allen) e-mail: taxisblog@gmail.com

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Taxisblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés