FN Blog / Taxisblog / Bírságüzlet
Nyomtatás Betűméret
Bírságüzlet 2011-02-12 22:50:29
Nincs az a mennyiségű bírság, aminél többet ne lehetne kiszabni. Az a baj, hogy mostanában a bírságolás, nem a közlekedés rendjének fenntartását, hanem a bevételek növelését szolgálja.

 

„Tavaly a rendőrség összesen kevéssel több, mint 800 000 darab eljárást indított, amelyek hozadékaként összesen 21.8 milliárd forintnyi bírságot szabott ki, amelyből végül összesen 17.5 milliárd forint folyt be a költségvetésbe.”

( http://www.rve.hu/hirek/1243-218-milliard-forint-birsagot-szabott-ki-tavaly-a-rendrseg )

 

Nem kis számok az biztos. Persze, ez a szép kis összeg be van tervezve a minisztérium költségvetésébe. Van egy kis bibi! A bírságok megemelésének és az objektív felelősség bevezetésének hatására, elkezdett a jónép egyre szabályosabban közlekedni. Mit tehet ilyenkor illetékes elvtárs, bocsánat úr, hogy tartsa a kvótát? Berendel még pár ezer traffipaxot, felszereltet még pár térfigyelő kamerát és, ha nincs más, elkezd a legapróbb semmiségekért bírságolni. Na, itt jövünk mi a képbe. Mi, akik mint mindig, megint rossz végén állunk a szívószálnak. Persze nem vagyunk angyalok. A droszt férőhelyek hiánya miatt, elég sokszor szabálytalan helyeken álldogálunk.Sokan megkapták ezért a harminc ezres csekkjüket.

Erre még azt mondom megérdemelten büntettek. Hamar megtanultuk hol nem szabad megállni ilyen rávezetés után. Azért, nem érték be ennyivel. Mára már odáig fajult a helyzet, hogy ha valaki olyan helyen áll meg beültetni az utast, ahol van kamera, már tíz másodperc után lefényképezik. Ezek után a belvárosban már szinte lehetetlen utast felvenni. Az tisztelt megrendelő elvárja a kiszolgálást és eléggé neheztelni szokott, ha megsétáltatják. Utasokat vesztünk vagy bírságot fizetünk? Egyik sem tetszik.

 Olyan KRESZ módosításra nem is számítok, amiben kedvezményeket kapnánk az emberek felvételét megkönnyítendő, hiszen érdekképviseletünk szinte nem létezik. Csak háboroghatok magamban, hogy egy újabb tényezőt vagyok kénytelen beépíteni a költségvetésembe, ha nem sikerül még az utómat is kivonhatják a forgalomból. Fizetek! Egy pozitívum azért van a mostani gyakorlatban, mégpedig az, hogyha fizetünk, pontosan szépen, esetleg még az autó is cégnéven van, nem bosszantják az embert hibapontokkal. Igaz, nem biznisz elvenni a jogsit, mert utána, már nem lehet bírságot kiszabni a honpolgárra. Az az igazi üzlet, ahol nem fogy el a célcsoport! Tényleg. Vajon létezik ilyen elemzés, kik tartoznak a bírságüzlet célcsoportjába. Kiktől mennyit kell beszedni?

 

 - Na gyerekek, terjeszkedünk! Rámegyünk a nyugdíjasokra a lassú vezetés miatt, persze könnyített feltételekkel. A fiatalokat a zajszint méréssel fogjuk megfogni. Erről jut eszembe, kéne pár utcai mikrofon. Egy hangosabb szám és megy a csekk, ha Ice T-t hallgat dupla bírság!

- Főnök! Van egy ötletem. Mostanában megfigyeltem, hogy baj van a kormányfogással. Nem mehetnék rá erre is?

- Remek ötlet Kovács tizedes, maga még sokra viszi! Olyan egyenesen fognak ülni ezek és két kézzel szorítják majd a kereket két hónap múlva, majd meglátjátok. Bevezetjük az ülések vizsgálatát. Döntött támla? Bírság! Túl egyenes? Bírság! Kalap? Bírság!...

- Százados úr! Szerintem nagyban kéne gondolkoznunk. Több jogosítványt kéne kiadnunk és kevesebbet bevonni.

- Mire gondol?

- Vigyük le a korhatárt tíz éves korra, a vizsgát egyszerűsítsük, mondjuk, egy kör a Gran Turismo 5-ön megfelelő lesz és töröljük el az orvosi vizsgálatot. Így szinte mindenki az ügyfelünké válik.

- Remek közlegény! Hogy ez nekem nem jutott eszembe. (Úgyis lenyúlom az ötletét.)

Még valaki? Na jó, egyenlőre ennyi elég. Mindenki munkára!

 

Valahogy így képzelek egy megbeszélést. Nincs más hátra, muszáj, többet dolgozzak. Remélem, hamarosan meggazdagszom, nagy fekete autót veszek és azt csinálok amit akarok az utakon. Parkolás? Gyorshajtás? Bírság? Mit érdekel? Kihandolom wazze!
Cimkék: büntetés parkolás
29 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

5. idegen 2011-05-05 15:46:59
Nem ohajtokse pro, se kontra állást foglalni. Pusztán tényként közlöm hogy a szabálysértési birságból származó BEVÉTELEK tételesen szerepelnek a költségvetésben.Úgy kormányzati mint önkormányzati szinten.
Vajon miért nem tud válaszolni soha senki arra a kérdésre :Mennyi is folyik be birságokból?
Erre a kérdésre soha ,senki nem illetékes.
4. eminens 2011-02-28 15:57:20
A becsomagolt bőrönd mellett Imre Kertész aggódott! Konrádgyugyó a sógorát dobta fel egy világútlevélért, azóta jelentős rettegő.
3. kp 2011-02-28 11:08:34
eminem - te nagyon primitv vagy, de legalább monomániás is...

Az egyik legnagyobb gond - nem csak a kresszben, de madj' minden területen - a szabályzás mennyisége és minősége. Konkrétan baromi sok szabály van, és a legtöbb meghozatalakor nem vették figyelembe sem a lehetséges - sem a biztos - mellékhatásokat, sem a szabályzási környezetet (ide értve a többi szabályt, társadalmi környezetet, műszaki feltételeket, etc...)
Igy aztán a szabályok jelentős része effektíve betarthatatlan, legnagyobb része betartható, de baromság (ergon nem a többség nem tartja be) s aminek értelme is lenne és be is lehetne tartani annak sincsen sok becsülete az előbbiek miatt...

Büntetni aztán bármelyik kategóriába tartozó szabály megszegése miatt lehet, és ha valaki szólni mer, azonnal előkerül egy-két ostoba barom paragrafushuszár aki - mint te??? - az imént leírt problémát fel sem fogva a legszentebb hittel és őszinteséggel károghat, hogy: "megszeged a szabályt, jogos a büntetés, mit hőzöngsz ... ismétlés 100x"

Amugy NEM vagyok taxis és nem járok taxival.

Ráadásul a közlekedők nyaggatása és sarcolása ősi magyar szokás, és pont nem a fülkeforradalmak mininapóleonja, hanem a legjobb barátja (segítek kurcsányfletó) kezdte... eztaddössze...
2. Leó 2011-02-26 04:12:19
eminem

Felindultságodból úgy érzem érintett vagy a dologban. Javíts ki, ha tévednék. Engem még nem bűntettek meg ezért, nem emiatt írtam ezt a bejegyzést. Rengeteg kollégámat viszont már nem egy két forinttal rövidítették meg ilyen módokon. Lehet minden bírságra úgy gondolni, hogy jogos, elvégre egy fényképen, ha másodikként áll egy autó a parkoló sor mellett, akkor az egyértelmű szabálysértés. Arról meg feledkezzünk meg, hogy a belvárosban a legtöbbször csak így lehet utasokat felvenni. „azorbánviktor” egy dologról biztosan tehet. A médiatörvénye miatt köteles vagyok a jelzőidet moderálni. he-he
1. eminem 2011-02-26 03:49:51
Szabálytalankodtok:megbüntetnek,erre erre te ideologizálod a dolgot,és háborogsz feleslegesen,mint konrádgyugyó a becsomagolt bőröndje mellett.Megmondom ki a hibás(mindenért)azorbánviktor,te aki méltóztatsz *******taxismódjára szabálytalankodni,soha.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Magyarország az új Hollywood és az egyedülálló taxisblogger Leó hazája! (Time magazin) Ha választhatnék, hogy az öregedő rendező, vagy Leó a taxis szerepét játsszam, az utóbbit választanám. (Woody Allen) e-mail: taxisblog@gmail.com

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Taxisblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés