FN Blog / Taxisblog / 20 éve megcsináltuk, azóta szívunk
Nyomtatás Betűméret
20 éve megcsináltuk, azóta szívunk 2010-10-26 02:30:18
Mit megcsináltuk, csinálták. Akkor én még a csattogós szárnyú falepkét tologattam.

 

1990. október 25. Lelkesen fúrtam a bakelitot, már a menetfúró is a kezemben volt, amikor veszettül elkezdték nyomni a csöngőt. Mindenki a legrövidebb úton menjen haza! Miért? Nem mindegy? Péntek délben le lehet lépni a suliból.

Nekem ez volt a taxisblokád. Nem is érdekelt a téma még vagy tíz évig. Aztán taxis lettem és szépen megismertem a részleteket. Már tudom, hogy azért küldtek haza minket, mert benne volt a pakliban a fegyveres beavatkozás lehetősége is.

Indokként sokszor felmerül beszélgetések során, hogy azért ilyen a szabályozás, mert akkor a taxisok kezdték a balhét és most ezért vezeklünk. Lehet, hogy csak mi kombináljuk túl a dolgot, egy biztos, a taxisok mostanában kezdik újra átérezni a régi hevületet. Valljuk be, nem volt rossz nekünk az a kartelezős időszak, ami néhány éve zajlott. A tarifák szépen lassan ugyan, de követték az áremelkedéseket, akkor sem dúskáltunk, de azért tudtunk pénzt keresni. Csakhogy néhány lelkes vállalkozó úgy döntött, hogy szeretné betenni a lábát a taxis piacra és letöri az árakat. A taxisblokád idején a hatalmas benzináremelés, most a ránk kényszerített árcsökkentés az, ami túlnyomást okoz a taxisok fejében. Már csak a szikra kell. Néhány hete a Taxi 4-nél volt szikra. Hamar tojást ragadtak a felháborodott fuvarozók. Egy hét múlva, a megboldogult Tele5 székházához már több társaság emberei készültek, az árcsökkentési akció megakadályozása céljából, tojásrepesztő akcióval. Azt hiszem, elég helyesen döntöttek akkor úgy a cégvezetők, hogy elállnak ettől az ötlettől. Ami mégsem lényegtelen, hogy még vannak köztünk jó páran, akik részt vettek a blokádban és tudják, hogy kell ezt kivitelezni. Azon viszont erősen meglepődtem, hogy a nagy szervezkedés a Taxi4-es és Tele5-ös események után, milyen hamar kifulladt. Mintha azzal, hogy néhány cégvezető odaállt a taxisok küldöttsége elé és meghallgatta a taxisok fenyegetéssel tűzdelt panaszáradatát, a gőz vagy gáz el is szállt a megjelentek fejéből. Remekül lekezelték úgy látszik a szitut. Nem hiszem, hogy 20 év alatt sokat változna a világ ezen a fronton, a taxisok gondolkodása meg pláne nem. Nem nehéz belelátni az eseményeket mozgató motivációkba. Dolgozunk, ha belenézünk a pénztálcánkba és pénz van benne, megnyugszunk, ha befizetetlen csekkek, idegesek leszünk. Nem átkozott rossz csillagállás vezetett a taxisblokádhoz, hanem törvényszerű volt a bekövetkezése. Érdekvédelmünk nincs, ellenőrzésünk nincs, basáskodó cégvezetőink viszont vannak. Nem kell, túl mélyen nézzek az üveggömbömbe ahhoz, hogy megjósoljam, hamarosan nagy balhé lesz megint. Az lehet, hogy nem lesz annyira népszerű az emberek körében, mint a blokád, és azt sem hiszem, hogy megbénítaná az ország közlekedését, de azért szerintem valami lesz. Csak legyen még szikra!;)Cimkék: taxisblokád évforduló
27 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

14. Tibi 2010-11-05 06:54:33
2006-os hősök!

Kapjatok már a fejetekhez! Nem túl meleg a homlokotok? A blokád és 2006 között volt egy hatalmas nagy különbség, mégpedig az, hogy míg 2006-ban politikai, a blokád idején tisztán gazdasági okokból robbant ki a balhé. Nekem nem újdonság, hogy egy politikus hazudik, de ha a benzin ára felmegy hirtelen 65%-kal, azt közvetlen érezzük a bőrünkön. Egyszerűen csak, amatőr hiba volt a benzinár ilyen hirtelen felemelése. Ahogy, az utóbbi időkben bebizonyosodott, apránként bármekkora kakit le lehet nyomni a torkunkon, csak ne kelljen az egészet egyszerre a szánkba venni. Ez a kapkodás oda vezetett, hogy most elmondhatjuk magunkról, mi tudtunk egyedül győzelmet aratni a rendszerváltás óta az aktuális kormányon.
13. Kutula Gyula 2010-11-05 03:09:59
Teljesen igazad van Gyurcion!
2006 őszén maximálisan minden lehetőség megvolt egy kis blokádra!
12. gyurcion 2010-10-30 14:31:36
2006 őszén kellett volna blokádot csinálni. ott volt a lehetőség.
11. astala vista 2010-10-29 22:48:08
Kispestinek üzenem, ilyen seggfejt láttam én az akkori taxis sztrájk ideje alatt aki hasonlóan köpködte a taxisokat, Kapott két akkorát , hogy rögtön elcsitult.(nem a rendöröktöl)
10. maje 2010-10-29 22:11:47
sziasztok. én taxis voltam és sajnálom azt, aki úgy gondolja, hogy csak furikázásból és jópofizásból áll ez a munka. én 12-13 órát dolgoztam, 7 napból 6-ot, mindig udvarias voltam (amíg ezt az utas lehetővé tette) és ráadásnak korrekt is, amit a másik félről nem mindig lehetett elmondani. külkerfőiskolával, nő létemre. kispesti, részvétem, hogy ilyen szemellenzős vagy.
9. laci paci 2010-10-28 19:30:20
Emberek......gondolkozzatok......sajnos de éljen a blokád
8. Barnabi.65 2010-10-27 21:46:43
Remélem az nem zavarta a kedves taxisokat, hogy azokban a napokban szegény faterom(isten nyugosztalja) éppen korházban volt,és a mutteral nem tudtunk bemenni hozzá!Igazán ne legyen lelkiismeret furdalásuk.
7. sercli 2010-10-27 17:07:36
Hát Norin, mit is mondhatnék? A taxisblokáb előtti nap estéjén elloptak Tőlem egy csaknem új autót, amit kölcsön kaptunk, 1 óra hosszára. Mindez Baján. Állítólag átvitték a Dunahidon Szerbiába. A kicsi gyerekem apja készenlétben volt azon a hétvégén, katonatiszt volt Baján, mert fel voltak készülve az esetleges összecsapásra. Hát azóta Én is elgondolkoztam azon, mit is éreztem volna, ha azt olvastam volna róla az újságban: Szolgálat teljesítés közben elhunyt, a Magyar Honvédség saját (hősi) halottjának tekinti. Hát biztosan sokmindent, de bánatot nem. Azóta ő is "volt" férj, akit rajtam kívül többen is meguntak már. :).
6. peripetia 2010-10-27 09:22:51
Akkor közel volt a polgárháború. Bennünket beriadóztattak a polgármesteri hivatalba polgári védelmi akció keretében, ott néztük a tv-én az eseményeket. Kicsi taxishuszár, a problémátok általános, s ez pedig az elszegényedés. "Föl, föl ti rabjai a földnek, föl, föl, te éhes proletár..."
5. Katica 2010-10-26 18:16:37
Na látod Norin! Riherongy, megbízhatatlan, gengszter banda ez a taxis társadalom... "Csak dógozni ne kelljen!!!" Igaza van kp-nek... Ülnek a kocsiban, furikáznak, jópofiznak... Legalábbis azt hiszik.
4. Norin 2010-10-26 17:28:47
Ahogyan én láttam:
10 hónapos volt a lányom, a férjem taxis. Az alig egy éve választott kormányunk kezdett bekeményíteni, konkrétan az üzemanyag árának drasztikus emelését tervezték, amiről minden felnőtt ember tudja, h mivel jár.
Valóban a taxisok kezdték a blokádot, de villámgyorsan csatlakoztak az egyéb fuvarozók, munkagépek, megőgazdasági eszközök.
Olyan gyorsan reagált az ország, és fogott össze, amire szerintem Magyarországon talán még nem volt példa de nem is lesz.
Az emberek ételt-italt hordtak a blokádot tartóknak. Amennyire emlékszem, a média is normálisan állt hozzá. Értem ezen, hogy minden érintett felet igyekezett megszólaltatni.
Jó brahi lehetett politikus körökben, hiszen tök részeg politikusok lógtak ki a Parlament ablakán.
Nem akarom a taxisokat a mennybe emelni, távol álljon tőlem.
Volt sok ember, akinek kellemetlenséget okozott ez az egész. De egy hétvége alatt lezajlott. Akkor elérték amit akartak és senkinek nem lett semmi baja.
Viszont akkor volt egy higgadt, józan gondolkodású, pártatlan köztársasági elnökünk.

Ja! Még valami: így utólag nem bánnám, ha lett volna egy hősi halottja a taxis társadalomnak. A volt férjem. :)
3. zotyo 2010-10-26 15:33:44
Nálunk akkor sem volt népszerű. Pont aznap kezdődött volna az iskolai szünet, de senkit nem engedtek el a koleszból (érthető módon, aki nem ért volna haza sötétedésik, ha más nem, gyalog. Mit mondjak, nem lett volna egészséges bármely blokádozónak betévedni közénk.
kp - nagyjából egyetértek vele
kispesti - sablonszöveg
2. kp 2010-10-26 13:44:27
én pl utálok minden (céltól és pártállástól függetlenül!!!) olyan csoportosulást, amely ugy akarja felhívni magára a figyelmet, hogy igyekszik minél több honfitársával kitolni. Az összes blokádozót, félpályás utlezárót, "critical mass"-ost, csúcsforgalom idejére úttestre körmenetet szervezőt úgy elhajtanék a fenébe, hogy a lába sem éri a földet. Titeket is. Akkor is, most is.
Akinek fáj valami, álljon oda szembe azzal akivel gondja van, aztán le lehet játszani...

Amugy ha nem tetszik a taxizás, menj el mezőgazdasági idénymunkásnak 1-2 évre. Utána tetszeni fog ;-)
1. kispesti 2010-10-26 07:30:24
a lumpenprolinál is aljasabb fajta a taxis,annak idején a szadesz hiénái voltatok,most kinek a parancsára vártok,ne mondd,tudom. pfujjj

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Magyarország az új Hollywood és az egyedülálló taxisblogger Leó hazája! (Time magazin) Ha választhatnék, hogy az öregedő rendező, vagy Leó a taxis szerepét játsszam, az utóbbit választanám. (Woody Allen) e-mail: taxisblog@gmail.com

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Taxisblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés