FN Blog / Taxisblog / Miért száguldozok?
Nyomtatás Betűméret
Miért száguldozok? 2010-07-29 04:41:03
Sokszor van, hogy sietnék, de a forgalom nem engedi. Néha, amikor még engedné is, mindig van egy-két ember aki, pusztán nevelési céllal akadályoz. Ezek azok a ritka pillanatok, amikor lemerítem a szitokkészletemet, miközben erőteljes gimnasztikát végzek a kormányon.

Magyarország a közúti rosszindulat hazája. Már korán, tanulóvezető korban kialakul, az „én tudom jobban, hogyan kell közlekedni” rutin az emberek nagy-többségében, sőt már a gyalogosok is, sokszor próbálják nevelni közlekedőtársaikat. Biztos találkozott mindenki már, azzal a jelenséggel, amikor az előtte áthaladó gyalogos, láthatóan, azért lassítja saját tempóját, hogy fékezésre kényszerítse a felé közeledő autóst és kiélvezhesse, az elsőbbségéből fakadó előny néhány másodpercét. Ezt a jelenséget nevezem én rogyasztásnak. A fenék ilyenkor erősen megfeszül, ahogy próbálja leplezni az ember a fékezés tényét. Azt gondolják szerintem, hogy tudják észrevétlenül, apránként csökkenteni sebességüket, úgy hogy ezt az autós nem is értékelheti rosszindulatnak, jobban teszi a jámbor vezető, ha saját képességeit vonja kétségbe a távolságok felmérése terén. Persze előbb-utóbb a gyalogosok autóssá cseperednek és egy részük már nem is törődik azzal, hogy leplezze rosszindulatát. Legyártott indokokkal rendelkeznek, arra az esetre, amikor szóváltásig fajul a helyzet. Ilyenkor általában a szabályok tiszteletére szólítják fel ellenfeleiket, mit sem törődve azzal, ők hány szabályt szegtek meg addig a pillanatig, amíg a beszélgetés lebonyolítására sor került.


Néha, jól jönne egy ilyen!


Hebrencs éveimet szerencsésen, néhány pofon begyűjtésével és kiosztásával ugyan, de magam mögött tudhatom. A hivatásszerű közlekedés nehezen ugyan, de nagyvonalúságra nevelt. Ritkán, még kedvem támad száguldozni, főleg éjszaka, amikor az üres utcák szinte könyörögnek, hogy használjam ki az alkalmat, vagy amikor kicsit kevesebb idővel veszem fel a címet, mit amennyivel oda lehet érni és nincs kedvem visszaadni. Ilyenkor persze, egyhamar belefutok valakibe, aki meg akar nevelni és ahogy csak teheti, akadályoz a haladásban. Belső sávban tötymörgők, sávváltást akadályozók, indokolatlanul fékezők, zöldre nem elindulók, kormányt rám húzók mind előkerülnek és be is mutatják tudományukat rajtam. Jól felhúzom magam, ordibálok, magyarázok a kocsiban, de előbb-utóbb odaérek. Lenyugszom, elfelejtem.

Van, hogy a másik oldalán vagyok a helyzetnek. Jön a száguldozó. Ha, olyan a helyzet, szívesen versenyzek, de mindig ügyelni szoktam, hogy ne szorítsam be, le a másikat. Ilyenkor legtöbbször az a végkifejlet, hogy néhány nagyobb gyorsulás után, másfelé visz az utunk, intünk, villantunk egymásnak és elkönyveljük magunkban az eredményt, vagy rosszesetben a traffipax csekket.

 Van a száguldásnak azonban, egy olyan verziója, amikor nincs bocsánat és nincs semmilyen szabály. Amikor oda kell érni valahová mindenképp, amikor nincs ordibálás, nincs mutogatás, nincsenek vonalak, nincsenek lámpák és remélhetőleg rendőrök sincsenek, csak méterek vannak, centik, ahova még beférek, ívek, amit még be tudok venni, feszültség, amit majd később levezetek valahogy, mert azért valahogy persze természetesen előkerülnek, a tötymörgők, akadályozók, fékezők, nem elindulók, ráhúzók. A tötymörgők, kikerülésre kerülnek a szembe sáv használatával akár, a sávváltások végrehajtása könyörtelen, a legszűkebb helyen is padlógázzal megyek el, hiába húzzák rám a kormányt.

Pár napja volt egy ilyen futásom. Az első és reméljük, sokáig az utolsó is egyben. Anyám hívott, apám összeesett a konyhában. Mentőt hívattam vele és nekilódultam átvágni a városon. Hogy kéne ilyenkor a többiek tudomására hozni, hogy nem egy „már megint száguldozó taxis” vagyok, hanem tényleg mennem kell. Ott kell lennem! Mindegy milyen áron, de ott kell! 


Cimkék: kioktatás, akadályozás, gyorshajtás
15 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

19. Petra 2010-08-24 13:05:00
Wolf.. te egy akkora idiota vagy =/
Voltál már ilyen helyzetbe heh?: @ Fogalmad sincs h ez milyen szar..
18. Leó 2010-08-21 23:09:00
wolf

Pátosszal teli módon kívánom, hogy kapjon te faterod is agyvérzést! Aztán majd beszélgetünk mennyire higgadtan szigorúan 50-nel siettél hozzá a kórházba. Úgy gondolom, hogy akit nem ragadnak el az érzelmi egy ilyen pillanatban az nem ember. Aki meg ezt a szabályok szemszögéből bírja csak nézni, az inkább előítéletből ír mint józan meglátásból.
17. wolf 2010-08-21 21:10:01
"Ott kell lennem! Mindegy milyen áron, de ott kell!"

Nagyon "hősies" és pátosszal teli módon, de mégiscsak a gyorshajtásodat/szabályszegésed próbálod indokolni. És tényleg mindegy milyen áron? Ha elütöd a gyerekemet, nem fog érdekelni, hogy apád rosszulléte miatt siettél. Az a baj az emberek többségével, hogy mindig találunk valamilyen kibúvót amiért ott és éppen akkor VAN MENTSÉGEM, hogy miért nem tartottam be egy szabályt. Szemére hányod másoknak a legyártott indokaikat a végén meg te is leírod a magadét. Nagyon gyenge cikk.
16. Petra 2010-08-09 21:23:37
Rookie

Végre valaki aki nem ilyen idióta:):D Te elég értelmes lehetsz:)
15. PAP (foglalkozásom:pap vagyok egy templomban) 2010-08-02 01:19:02
Egyszer engem el is kapott két rohadt mocskos geci rendőr azért mert száguldoztam.
Mellesleg én nem a primitívségemből kifolyólag száguldoztam, hanem azért mert randim volt egy szilikon cicis kurvával! De hiába mondtam mindezt a rend őreinek megbüntettek!
Ebben az országban már az embernek a nemi élete sem lehet nyugodt!!!
Fel voltam izgulva és nem figyeltem oda, hogy mennyivel megyek na és?! 110 cm átmérőjű cicijei voltak! Mentem vagy 140-el!
Végül is felavattam a kicsikét!
14. pszihólógus 2010-08-02 00:54:33
A száguldozás az emberek primitívségére vezethető vissza teszem azt így éli ki alantas ösztöneit a primitív emberek többsége.Na de lehet ellene tenni is csak nem tudom, hogy mit???????????????
13. kispesti 2010-07-31 20:00:44
először jobbulást apádnak,másodszor,a helyzetelemzésed találó,és pontos mint mindig
12. egy lassúzó gyalogos 2010-07-31 05:20:32
Az autósok közül sokan erősebbnek érzik magukat a kocsiban ülve. Amikor közel értek hozzám, többször is rám dudáltak már az elmúlt években, hogy rám ilyesszenek, mert szerintük lassan mentem át előttük a zebrán. Pedig mindig jó okom volt "lassúzni". Volt, hogy a térdem, volt amikor a bokám, és volt, amikor egy-egy lábujjam fájt annyira kisebb sérülés miatt, hogy bizony nem akartam átfutni a zebrán a közeledő autó előtt. Felháborító, igaz? Fiatal srác, biztosan "nevelni" akarja az autóst, legalábbis a Leó-félék szerint.

A rámröffenő dudától persze mindig megugrottam, de ezúton üzenem a köcsög autósoknak, hogy bármikor kiállok ellenük egy bunyóra, sérülten is. (Nekem is van kocsim, de eszembe nem jutna ráhúzni vagy dudával riogatni lassúnak tűnő gyalogosokat.)
11. Leó 2010-07-30 21:45:09
Elképesztő! Vagy én nem tudok úgy írni, hogy megértsétek a lényeget, vagy Ti nem akarjátok megérteni.

Próbáltam lefesteni nektek, azt az érzést, ami szerintem nagyon sok autóvezetőben benne van. Nagyon jó érzés a sebesség a száguldás. Nem hiszem, hogy nektek nem dobban meg a szívetek, egy sportautó láttán. Nem viszket néha a talpatok az autópályán, hogy kipróbáljátok mennyit is bír a gép, vagy nem támad kedvetek legyorsulni a lámpánál a mellettetek álló ezres, üvöltő kipufogójú Suzukit. Azon lehet vitatkozni, hogy megengedheti-e magának valaki a közúton, hogy engedelmeskedjen az ilyen irányú ösztöneinek de, nem lógok ki nagyon a sorból, ha azt mondom, bizony sokakban benne van ez az érzés. Magyarországon semmilyen módon nem tiltják a közúti akadályozást, pedig nagy szükség lenne rá. A cipzár elvű besorolásról még csak nem is hallottak sokan, a követési távolság elvont fogalom, az udvariasság nem divat, a jobbra tartás pedig már nem is kötelező.
Önjelölt oktatók ülnek minden második autóban, akiket az sem zavar, ha a szabály aminek a betartására buzdítanak nem létezik, esetleg 20 másodperccel azelőtt követték el ugyanazt a hibát.

Már kezdem megszokni, az ócsárolást, de reméltem hogy valaki felhoz egy-két értelmes érvet.
10. Leó 2010-07-30 15:15:43
Tisztelt Balogh!

Ez csak valami tréfa. :)
9. kp 2010-07-30 08:04:03
A tötymörgő faszok, akik 1. az üres körforgalom előtt rettegnek 10 másodpercig mielőtt beovakodnának (aztán indexelés nélkül mennek ki)2. zöld lámpánál nem indulnak, már rég piros de még mindig "beleférnek" 3. 4. 5. 6. lehetne irni a végtelenig, meg az elsőbbségben élvezkedő gyalogosok (akik valószínűleg az életükben semmi másban nem tudtak elsők/fölérendeltek lenni...) milliószor bosszantóbbak (és soxor balesetveszélyesebbek is) mint az az 1-2 agreesszív bunkó taxis akivel néha össze lehet futni (a taxisok többsége sztem alapvetően normálisan megy).
Bocs, h hosszú - és valszeg szabálytalan - körmondat lett.

Btw a lassúzó gyalogosokat is lehet büntetni kis ráhúzással (pl), de részint nem teljesen veszélytelen, részint nem túl nagyvonalú dolog (mint már irtam az ILYEN gyalogosokat szerencsétlen lelki nyomoréknak tartom, akit inkább nyugtatni kéne mint ütni ) szóval minek...
8. Balogh 2010-07-30 02:10:48
Tisztelt Leó!

Láttam valahol az egyik hozzászólásban hogy valaki azt írta,hogy Ön 245cm magas!
Ez komoly vagy csak valami hülye tréfa?
Mert elég hihetetlennek tartom!
7. Leó 2010-07-29 21:11:11
danke

alles in ordnung
6. Rookie 2010-07-29 15:32:57
... és Leó, apukád jól van?
5. Rookie 2010-07-29 15:32:08
Érdekes, én nem nagyon találkozom szabálytalankodó taxissal, pedig sokat autózom a városban. Az egyetlen, amit el tudok mondani róluk az az, hogy nem szoktak beengedni a sávjukba, ha indexelek, de ezen nem lepődök már meg, inkább én sem engedek be egyetlen taxist sem… :)

A motorosok viszont tényleg rosszak, szabálytalanok, és veszélyeztetnek mindenkit… Amikor egy motoros próbál meg nevelni, az a legnagyobb vicc a világon. Múltkor épp a buszsávban haladtam, ami nálam nem ritka. Jobbról megelőzött egy motoros és ezerrel integetett, hogy húzzak be a dugóba, azaz a rendes sávba. Halálra röhögtem magam rajta, amin persze még jobban felhúzta magát… Egy motorost felbosszantani viszont legalább 8 pontot ér! :)))
    1 2    Következő 15 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Magyarország az új Hollywood és az egyedülálló taxisblogger Leó hazája! (Time magazin) Ha választhatnék, hogy az öregedő rendező, vagy Leó a taxis szerepét játsszam, az utóbbit választanám. (Woody Allen) e-mail: taxisblog@gmail.com

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Taxisblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés