FN Blog / Taxisblog / Top 5 turista lehúzás
Nyomtatás Betűméret
Top 5 turista lehúzás 2010-07-09 14:32:24
Nem tudok nemet mondani a nőknek, ezért, ha már hagytam magam rábeszélni, leírom, milyen átverésekkel kell szembenézniük a turistáknak, ha Budapesten taxiba ülnek. Sajnos az 5 kevésnek bizonyult, ezért lett plusz egy és nulladik is, bár a nulladik az nem teljesen az.

 

0. Reptér

 

A reptérről, még aránylag kockázatmentesen, lehet eljutni a szállodájába azoknak, akik nem rendelkeznek, taxis tapasztalatokkal. Akik kiszédülnek a terminálból, azokat elég hatékonyan vadásszák le a Zóna taxi hostessei. Bár, szerintem a zónák szerinti felosztása egy városnak, nem éppen a pontos díj fizetését jelenti, azért még, elég korrekt megoldás. Esetleg abból lehetnek problémák, hogy a névjegykártyányi térképet nézegetve, nem pontosan látszanak a területek határai és esetleg egy másik zóna díját fizettetik ki velük, mint amire mi gondoltak.

 

1.Bizalomgerjesztő, udvarias recepciós

 

A nagyobb szállodáknak saját taxisaik vannak, a kisebbek pedig szerződéseket kötnek taxi társaságokkal. A szállodai taxisok általában fix árakat állapítanak meg, a város főbb pontjaira, amik sokszor magasabbak, mint ahogy a maximum tarifával lehetne, de mivel mindig ugyan annyiba kerül felmenni, mondjuk a várba, a vendég észre sem veszi, hogy átverték.

 

A társasági taxik a szállodák megrendeléseit úgynevezett vendéges tarifával tejesítik. A vendéges tarifa, amellett hogy a legálisan alkalmazható legmagasabb díjat számol, a taxisok jó részének azt jelenti, hogy szabad a rablás. Más fuvarokkal ellentétben, ahol az utas, szinte forintra pontosan tudja, hogy mennyit kell mutasson a taxióra, hiszen nap mint nap ugyanazon a távon közlekedik, az ilyen fuvaroknál tudják a fuvarosok, hogy sejtelmük sincs a turistának mennyit is lehet elkérni egy útért.

 

Mindkét esetben van viszont egy közös vonás. Minden szállodában tartják a markukat a portások, és ezeket a pénzeket az utasokon vasalják be. Sokszor úgy kötnek szerződést a szállodák, hogy már a kiállásnál lehet érvényesíteni ezt az összeget. A taxi ilyen esetekben 4-500ft-tal az órában áll ki a megrendelésre és a sofőr már megy is be, leadni a jussot. Elég kapzsi portások esetében, mondjuk reptéri fuvar esetén akár 1500ft-ot is elkérnek egy fuvar kiközvetítéséért.

 

2. Mindenki éhes

 

Ha, egy turista a taxist kéri meg, hogy vigye egy jó étterembe, akkor biztos lehet benne, hogy olyan helyen fog vacsorázni, ahol a gatyáját is ott fogja hagyni. Néhány étterem ugyanis, pár ezer forintos fejpénzzel ösztönzi a taxisokat, hogy növeljék a forgalmukat. Nem kell mondanom, ha egy étterem mondjuk, 8000ft-ot kifizet egy négyfős társaság leszállításáért, akkor milyen összegek fognak szerepelni a számla végén.

 

Természetesen az éttermek is úgy kötnek szerződést a társaságokkal, hogy az általuk rendelt vendégautók után pacsi pénzt kérnek.

 

3.Valutaváltás

 

Taxiban lehet fizetni más országok pénzével, csak nem érdemes. Az árfolyamot csak valamiféle iránymutatásnak használjuk, hogy mihez viszonyítva kell, mondjuk 30-40%-kal kevesebbet számolni. Az Euró 200,  a Dollár 160 forintot ér sokszor.

 

4. Útvonalválasztás avagy, hány Duna is van Budapesten

 

Ehhez nem kell sok magyarázat. Még a külföldieknek is van realitásérzékük. Nagy összeget csak hosszú útért lehet elkérni. Volt kolléga, akinek három hidat érintve sikerült elvinnie a turistákat A-ból B-be.

 

5. A nulla az semmi

 

Sok ideérkező külföldit megzavar a pénz gyengesége, pedig a tízszer annyi itt is, ott is ugyanannyi, de nehéz megszokni, hogy kettővel jobbra van nálunk a pont. Ilyenkor jön jól a brifkó. Ha, valaki 2500ft-ot három tízezressel fizet ki, hamar alá lehet dugni a pénzt addig, amíg visszaadunk 500-at.

 

+1. A magyar lányok a legszebbek és a legdrágábbak.

 

Minden taxis álma egy nightclub. Nem a gyönyörű nők, hanem az extra profit miatt. Egy sima kurva is hajlandó 5000-rel többet mondani a taxis kedvéért, de egy kanos olasz négyes és a megfelelő bár kiválasztása akár 100.000ft-tal is gazdagíthatja a szerencsés kisvállalkozót. Mégis, ezek az emberek vannak a legkevésbé meglepődve, amikor hajnalban elkísérik őket egy bank automatához. A kaland az kaland és a prémium szolgáltatásnak ára van. Akkor van a baj, ha valamelyik új ember bizonyítani akar a főnöknek és kiszámláz egy üdítőért 20.000ft-ot, vagy benyújt az este végén egy milliós számlát.

 


Cimkék: éttermek szállodák turisták
36 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

32. Fasz 2010-07-23 23:06:22
Puncikám, nem találkozhatunk valamikor? HISZEN MI ÖSSZEILLÜNK! Minket az isten is egymásba teremtett!
31. Punci 2010-07-23 22:46:23
Bassza meg az összes taxis aki Leó ellen van!
30. Rookie 2010-07-23 14:08:49
Szia Punci: kifejtem!

Ha az ember végigolvassa Leó írásait, mindegyik egy irányba mutat, egy célt igyekszik megvalósítani, mégpedig azt, hogy a taxizás, mint szakma, a taxis, mint ember újra megbecsült legyen az emberek szemében.

Leó jól látja, hogy ezt nagyon nehéz megvalósítani, ugyanakkor azt is jól látja, hogy pontosan mit is kellene csinálni ahhoz, hogy ez megvalósulhasson.

Nevezetesen: valódi szolgáltatást nyújtani, azaz: a taxis legyen tájékozott, kulturált, jó beszélgető, ismerje a várost kívülről, legyen udvarias, legyen tiszta a kocsija kívül-belül, öltözzön fel rendesen, tisztálkodjon rendszeresen, stb...

Ez egy szép cél, amiért érdemes küzdeni!

Az a hozzáállás (kérdező és társai), ami szerint Leó bűnt követ el, mert "kiadja" a taxisok csalási, átverési "titkait" azt segíti elő, hogy a mostani rendszer, amit mindannyian kritikával illettek, fennmaradhasson. A gazemberek számára ugyanis mindig az a rendszer szimpatikus amely lehetővé teszi a büntetlen csalást. E tekintetben hasonlítanak a "kérdezőhöz" hasonló emberek a politikusokra. A politikusoknak ugyanis egyértelmű érdeke a zavaros törvényi háttér fennmaradása, hiszen úgy lehet sokat lopni (mély tisztelet a kivételnek). A politikusok sem akarnak világos rendszert, azaz nem akarják végezni a munkájukat (a politikusok munkája az lenne ugyanis, hogy védjék az állampolgárok érdekeit, akik megválasztották őket e célból).

No, ennyi...
29. Punci 2010-07-22 14:32:53
Rookie ezt fejtsd ki bővebben!
28. Rookie 2010-07-22 09:59:21
Ez a legszebb!!! LEszedik a keresztvizet arról, aki szeretne javítani valamit. Azért a kérdező és társa hozzászólásai elgondolkodtattak:

Ilyen alakok szinte biztos, hogy minden szakmában akadnak. Akik nem akarnak változtatni a helyzeten, hiszen szívesen halásznak a zavarosban... Sok az ilyen politikus mindkét oldalon, sőt, ha belegondolok, 1-ből 9 politikus ilyen.

Ez már csak azért is fontos infó nektek fiúk, mert, ha minden kötél szakad, ezekkel a gondolatokkal és attitűddel bármikor elmehettek politikusnak! De vigyázat: ott már nagyon oda kell figyelni, hogy az ember ne azt mondja, amit gondol... :)))
27. PAP (foglalkozásom:pap vagyok egy templomban) 2010-07-18 17:09:58
PUNCIT AKAROK!!!!!!!!!!!!!!!!!!
25. Kojak 2010-07-15 17:00:30
Nagyon szívesen Leó!
24. Leó 2010-07-15 11:38:06
Bocs Kojak!

Igazad van! Bár csak több ilyen olvasóm lenne!Kösz!
23. fxy 2010-07-15 09:42:06
Adós főmufti vagyok. Jobb, ha vigyázol.
22. Kojak 2010-07-15 00:47:48
Leó nem is érdekel, hogy így kitartok érted?
21. Leó 2010-07-14 23:19:36
Kérdező

Ha már meggyanúsítasz azzal, hogy radírozok, nem fejtenéd ki bővebben, mi is az? Tudom számodra elképzelhetetlen, hogy legálisan is lehet ezt a szakmát űzni. Biztos vagyok benne, hogy gyáva vagy leírni mi is ez és hogy hol lehet beszerezni.
20. Kojak 2010-07-14 19:15:11
fxy!
Menj oda a kérdeződhőz és nyald ki a szaros seggét!
Mit baszogatjátok szegény Leót?
Miért nem mentek fel Budára és basztatjátok a geci politikusokat?
Ott már be vagytok szarva mi?
Szar geci népség!
Miért te mit dolgozol fxy?
19. fxy 2010-07-14 14:25:20
Taps a Kérdezőnek!!!!!!!!
18. Kérdező 2010-07-14 09:56:01
Leó!

Legnagyobb sajnálatunkra azzal sem vagy tisztában, hogy ki is az, aki téged igazából meglop. Erőlködsz, hogy valami olyat írj, amire a Kojak féle civilek ugranak. Nem véve figyelembe ennek káros következményét. Tetszelegsz itt a becsületesség példaképében, de kérdezném, radír jól működik?
Vagy az megengedett, az elfogadott részedről?

Látod, lopsz te is, nem is keveset. Naponta többször - folyamatosan - adót csalsz, megkárosítod a MAGYAR lakosságot és itt az miatt rinyálsz, ha pár külföldi végre kifizeti azt, ami ezt a szolgáltatást megilleti.
    1 2 3    Következő 15 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Magyarország az új Hollywood és az egyedülálló taxisblogger Leó hazája! (Time magazin) Ha választhatnék, hogy az öregedő rendező, vagy Leó a taxis szerepét játsszam, az utóbbit választanám. (Woody Allen) e-mail: taxisblog@gmail.com

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Taxisblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés