FN Blog / Taxisblog / Ki a paraszt?
Nyomtatás Betűméret
Ki a paraszt? 2010-04-21 19:24:02
Remélem nem sértettem vérig a derék földművelő honfitársaimat, biztosíthatom őket, egy pillanatra sem jutnak eszembe, mikor ezzel a szóval szidalmazok. Úgy érzem pontosan meg kell határoznom mit is jelent ez a szó számomra.

 

Paraszt az:

aki nem enged besorolni, aki be akar jönni elém, aki nem adja meg az elsőbbséget, akinek nem tetszik, hogy ha valaki kihajt elé, olyan helyen parkol, ahol nekem nem tetszik, akinek nem tetszik, ahogy parkolok, aki akadályoz a száguldozásban, aki száguldozik és végül, aki pörgős dísztárcsát vesz.

A paraszt ellentett párja az udvarias.


Ugye ismerős a helyzetek. Egyedül a pörgős dísztárcsa esete egyértelmű. Hosszú évekig nehézséget okozott ezeknek a helyzeteknek a kezelése. Bármikor képes voltam ordibálós veszekedésekre és egy két pofont is begyűjtöttem magamnak. Bárcsak az mondhatnám, hogy mára már az összes ilyen helyzetet rutinosan kezelem, de sajnos nem így van. Vannak olyan helyszínek a városban, amiket megtanultam már, összeütközés nélkül használni, de még ott is belefutok néha-néha egykori önmagamba. Egyik nehéz szituáció, amikor két sávból csinálnak egyet. Nálunk az a szokás, hogy az egyik sávnak, többnyire a belsőnek, elsőbbsége van, a másik megszűnő sávval szemben. Ez nem tesz jót a kötelező jobbra tartás betartásának és a jobbról való előzéseket is serkenti. Ilyenkor, sokan abban a sávba sorolnak be jó előre, amelyik megmarad, hosszú sorokat kialakítva a belső sávban. Ők inkább várnak, de kedvezőbb pozícióból akarnak a konfliktuszónába érni.


A külső sáv viszont üres, akinek van egy kis esze, a rövidebb sorba áll. Ezzel nincs is baj, ha udvariasak az emberek és szerencsére ebből mostanában egyre több van, de ha parasztok, akkor a bekéredzkedőknek várniuk kell egy udvarias autóst, vagy be kell erőszakoskodniuk magukat, vállalva a további konfliktusok lehetőségét is.Persze, akik befurakodják magukat, egyből paraszttá válnak.        helyettPersze nálunk kultúráltabb országokban van megoldás a problémára.
A parasztság ragadós! Ha, valaki nem enged be akkor, elég nagy az esélye, hogy a következők is követik a példáját. Az a tapasztalatom, hogy ennek ellenére is, megéri bekéredzkedőnek lenni. Arra is rájöttem, hogy nem éri meg, túl erőszakosnak lenni. Finoman, indexelve, nem túlságosan ráhúzódva a másikra könnyebben beengednek, ellenben ha erőszakosan minden centit kihasználva, befurakodok, akkor akár nekem is jönnek, sajnos erre is volt már példa. Mondok egy-két jól ismert helyszínt. Az Újpesti alsó rakpart északi vége (a képek is itt készültek), az 1-es út körforgalmai Budaörs után, az Árpád híd budai felhajtója és egy igazi csemege a Roosevelt téri rakpart fel-lehajtó. 

Na, itt bármi megtörténhet, még az is, hogy a rendőrautó a sinen ragad. Felhajtásnál kezdődik a balhé. Két sáv Észak felé, már a sávba sorolásnál lehetnek összetűzések, Dél felé a szembejövő forgalom miatt nehéz balra kanyarodni. A felhajtó két szembejövő sáv sorol egybe, úgy, hogy az északról jövőknek még a lehajtóknak is elsőbbséget kell adni, mindezt egy villamos átjáró előtt, de többnyire rajta. Majd zebra, amin már szét lehet válni egyenesen menő és jobbra kanyarodó sávra. Persze a parasztok a jobbra kanyarodón akarnak pár méter előnyt szerezni ezért ezt is egyenesen haladónak tekintik. A macisajt az Apáczainak biztosítana elsőbbséget, de nem adják meg rendszeresen, vagy beállnak a kereszteződésbe. Utána újabb és újabb össze és szétsorolás. Mindenkiből kitör a paraszt ennyi megpróbáltatás után.


Egy út során, amikor csak illusztrációt akartam készíteni és figyeltem ezekre a helyzetekre, rájöttem kb. 2 percenként kerül az ember összeütközésbe valakivel az utcán. 20perc alatt értem a helyszínre. Ennyi idő alatt 8-10 olyan szituációt láttam, amikor engem, vagy valaki mást, nem engedtek besorolni. Például ő:Szörnyű kimondani is (hát még leírni), én 20 éve közlekedem, először kismotorral, majd naggyal, azután autóval. Megszoktam a közlekedéssel járó feszültséget, bár mostanában azon kapom magam, hogy hangosan üvöltözöm az autóban, ha nincs utasom. Egy dolog van, ami ki tudja váltani ezt belőlem és ez, a rosszindulat. A közlekedési szituációk, hozhatják úgy hogy az ember paraszttá válik, de aminél nincs rosszabb, az a rosszindulatú paraszt. Ja, de van, a rosszindulatú paraszt, aki nevelni akar, és pörgős dísztárcsája van.

Cimkék: besorolás konfliktus beengedés
53 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

10. Leó 2010-05-24 21:55:23
Hölgyeim, uraim!

Bár tudom, hogy a Leó név nem csak az enyém, megkérném a szintén ezt a nevet használókat, hogy az érthetőség kedvéért, jelezzék, hogy nem azonosak a blog írójával. Másrészt megkérek mindenkit, hogy egymás gyalázását fejezzétek be! Eddig kerültem a moderálsát, de ha a hozzászólás funkciót nem a vélemények ütköztetésére, hanem egymás értelmetlen szidalmazására használjátok, élni fogok vele.
Köszönöm
9. Leó 2010-05-24 21:17:31
Szabó Sándor!
Te egy barom vagy! Ahogy tetszik érteni! Egy ilyen hülye mint te nem tudom minek él?! De szerintem te se!:-(
8. szerintem 2010-05-24 12:02:41
Kedves Szabó Sándor!
Mi a francról hebegsz-habogsz itten?
7. Szabó Sándor 2010-04-26 11:01:38
Tényleg jó lenne,ha egyre többen tud-
nák,hogy mit is jelent a"PARASZT"szó:
"PA-RA-S(Z)T" vagyis
"fő-rá-süt" azaz,akire a NAP(aFŐfő)
gyakran SÜT ! és nem több !!!
6. Én 2010-04-23 19:30:33
Tőlünk nyugatabbra a szabad világban ez nem probléma.
5. CsL 2010-04-23 13:05:06
Az Árpád-híd felhajtója már megoldódott, bár az eredmény is megérne egy postot...
4. utas 2010-04-23 06:40:41
Bizonyára ez mind igaz és biztosan fokozni is lehetne.
De jó lenne ha megtanulnánk türelmesek leni és udvariasak.Lehet akkor ezek a szituációk csökkennének vagy ne adj'Isten jobban elviselhetőek.
3. kp 2010-04-22 17:50:13
Ha éppen a filléres kocsimmal megyek, valahogyan sokkal kevesebb a "paraszt"... talán mert nekik egy karcolás kerül annyiba mint nekem az egész kocsi? Persze egy taxisnak ez nem alternativa, de sokaknak akár lehetne is...
És városban éppen elég egy 4T warbi teljesítménye is, vagy akár egy ladáé, régi skodáé...
2. szerintem 2010-04-22 14:25:43
Közlekedővel kell egyetérteni. Bunkókról beszélsz, egyértelmű.
Viszont mi az a pörgős dísztárcsa?
1. Közlekedő 2010-04-22 08:48:42
Kedves Permalink.

A mezőgazdaságban dolgozók védelmére...
Akikről te írsz, azok szerintem egyszerűen bunkók.
A paraszt pedig egy tisztességes foglalkozás.
Szerintem.
A többivel egyet tudok érteni.
Üdv.
Közlekedő

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Magyarország az új Hollywood és az egyedülálló taxisblogger Leó hazája! (Time magazin) Ha választhatnék, hogy az öregedő rendező, vagy Leó a taxis szerepét játsszam, az utóbbit választanám. (Woody Allen) e-mail: taxisblog@gmail.com

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Taxisblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés