FN Blog / Taxisblog / Meleg téma! A tolós vizsga
Nyomtatás Betűméret
Meleg téma! A tolós vizsga 2010-03-25 03:02:36
Elfogytak a tingli-tangli bejegyzések. Bár a mostaniban is olyasmi kerül szóba, ami nyílt titoknak számit, de mégis elgondolkodtam rajta, érdemes-e beszélni róla. Sajnálattal közlöm, hogy nem a pálinkakóstoló után, egymásnak eső tűzoltóink beavatási szertartásáról lesz szó, hanem a műszaki vizsgákat segítő szakemberekről.

Én tudom, te is tudod, a törvényalkotók is tudják, mégsem tesz ellene senki. Az első sárga Zsigulimat még azért adtam el, mert esélye sem volt, hogy átmenjen az esedékes műszaki vizsgán. Akkor már dörzsöltebb barátaim rebesgették, hogy tudnak olyan embert, aki hallotta, hogy valaki úgy levizsgáztatja az autót, hogy csak a forgalmit kell odaadni és plusz 20-30 ezer forintot a vizsgadíjon felül. Akkoriban az autóm ért annyit, inkább kihagytam. Persze lebuktak. Ezek után, már az autónak legalább ott kellett lennie, de bármit áttoltak a többiek még mindig. Történetek keringtek arról, hogy néha olyan autók is levizsgáztak, amelyek önerőből végig sem bírtak menni a vizsgasoron, így ténylegesen végigtolták. Voltak botrányok, szigorítások, technikai fejlesztések hiába. A korrupció, mint a víz mindig megtalálta az utat.

 

Annak ellenére, hogy a taxisok az átlagnál jobban ügyelnek autójuk műszaki állapotára, nekünk évente kell vizsgáztatnunk. Amellett, hogy a költségei sem elhanyagolhatóak, a vizsgával járó adminisztrációs terhek is erősen megnehezítik az életünket. A vizsgáztatás előtti egy két nap hivatalba és szervizbe járással telik. Szinte csak az egyháztól nem kell igazolás. Idén változott a vizsgarend. A zöldkártyáért, szerencsére már nem kell külön rohangálni. Ez is valami. Viszont ha bukik az autó, mostantól már nem hagyhatja el a vizsgaállomást saját lábán, csak a tulaj felelősségére. Ez a rendelkezés növeli a keresletet a tolós emberek szolgáltatásai iránt. Ezek a szolgáltatók rendesen elszaporodtak mára. Minden taxis tud legalább kettőt. Évek óta megtanultuk, nem érdemes taxit segítő nélkül vizsgáztatni. Ha nem fizet az ember, akár új autóval is megbukik és akkor elvész egy munkanap és a vizsgadíj. Az árak is csökkentek, 5-10 ezer körül már lehet találni embert.

 

Egy nézés, kétezer!

 

Az árban, mára már szinte csak a gördülékeny ügyintézés van benne. Aki alapárat fizet, annak valószínűleg, átmenne segítség nélkül is az autója, de akkor nevelési céllal megbuktatnák. Akkor van baj, ha egy műszer hibát jelez. Akkor, a vizsgáló összevont szemöldökkel a toló emberre néz, és az már tudja, hogy ez plusz kétezret jelent a felhasználónak. Kacsintás. A vizsgáztató tudja a dolgát, néhány ügyes mozdulat és csodák csodája az értékek megjavulnak. Na, ez a meleg, nem a tűzoltó. Az, hogy valaki az ügymenet segítésére pénzt áldoz, még mindig elfogadhatóbb, mint az, hogy valaki egy fékhibás autóról igazolja, hogy tökéletes.

 

A taxisok nagy része fizet a vizsgáért, de szerintem a civil autósok jó része is. Az meg nem egy-két forint.

 


Cimkék: vizsgáztatás, korrupció
20 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

10. torok 2010-03-27 07:31:20
Jók az Írások!És a helyesírás is jó.Miről beszélnek ezek?Na persze az aki legalább megírja az a rossz.."ha ennyire vágod..."Igen együtt kéne tenni azért,hogy ezek megszünjenek az élet minden területén!!Úgyhogy senki sem dőlhetne hátra.
9. Leó 2010-03-27 04:13:18
koma

Csak nem te vagy az akinek kezet kéne csókolnom. Mégis, mit is tesznek értem a korrupt vizsgabiztosok? Elszedik a pénzem, hogy családi házat építhessenek, vagy utcára engednek életveszélyes autókat, hibátlanokat meg megbuktatnak. Miért is jó nekem ez? Piócák!
8. koma 2010-03-26 20:36:21
lejó dejó hogy te ilyen okos csávó vagy,csókojjá kezet a vizsgáztatóknak,mer ők érted dógoznak,hogy ne kerüjjé bajba okostojás,meg tanujjá meg hejesen írni pupák
7. mostmivan? 2010-03-26 05:34:26
Neked leginkább kifogásaid vannak, Leó. :)
És még el is hiszed őket. :)
6. ktp 2010-03-25 23:13:07
Esélyed nincs. Mindenki pénzért dolgozik, és ha nem vagy a munkahelyeden, nem fizetnek. Nem titkos világ a taxisoké, egyszerű, mint egy ék. Ha nem dolgozol, nem vagy az utcán, nem érsz ki a címre és letiltanak: mind ugyanaz.Nem mentél be dolgozni, nincs kereset. S mint otthon, mint nálunk, a családomban, fűteni akkor is kell, ha az asszony 4 hónapja nem dolgozik...
és mert az autó kinek-kinek a munkát, munkábajárást, nagyi korházbavivését jelenti, nem játszik, kalkulál, fizet, és sétál tovább...Különben éhen döglik. (ahogy mondta volt Hofi)
5. Leó 2010-03-25 20:58:09
mostmivan?

Taxis vagyok nem Serpico. A rejtett kamera a tévések műfaja. Nekem nincs olyan. Műsorom sincs, amiben bemutathatnám. Marad az írás, itt legalább van pár oldalnyi helyem.

hundugo

Nem kötelező autózni! Főleg nem egy életveszélyes 20 éves Ladával. A kisemberek busszal járnak, úgy legalább nem sodornak veszélybe senkit.

osztap

Hát igen ott is lehet fizetni, de nem muszáj. Itt fizetni kell, ha nem akarod egyből hívni a trélert, ami hazavisz.

Tessék:)
4. 853 2010-03-25 20:42:51
Leókám! Írjál már helyesen! Csípi a szemem a sok helyesírási hiba!A "muszály" pontos j!!!
3. osztap 2010-03-25 15:32:04
Ezzel szorosan összefügg a központi okmányirodai ügyintézés hasonló árakkal. Lehet egyszer őket is elviszik a rendőrök de addig is kivagyunk szolgáltatva nekik.
2. hundugo 2010-03-25 12:58:23
Ha majd a kisember is meg tudja venni a vadi új autót,akkor nem lesz szüksége arra,hogy 20 éves Ladáját átpofozzák a műszakin.
1. mostmivan? 2010-03-25 08:35:13
Leó, komám! Ha ennyire vágod, s föltételezem nem tetszik, amit látsz, akkor miért is nem teszel ellene? A korruptakat fel lehet ám nyomni, úgy is, hogy te ne bazzzál rá. Rejtett kamera, stb., lásd Hír-TV-s lebuktatások. A törvényeket is meg lehet változtatni, népszavazás, nyomásgyakorlás, estébé, ládde: Seres Mária, Civil Mozgalom, vagyakár: Gárda.
Ha nem tetszik (és remélem, hogy nem), TEHETSZ ELLENE, Leó.
Rejtett kamer, oszt hajrá!
d-(^_^)z
Jó a blog.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Magyarország az új Hollywood és az egyedülálló taxisblogger Leó hazája! (Time magazin) Ha választhatnék, hogy az öregedő rendező, vagy Leó a taxis szerepét játsszam, az utóbbit választanám. (Woody Allen) e-mail: taxisblog@gmail.com

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Taxisblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés