FN Blog / Taxisblog / Miért fizettek?
Nyomtatás Betűméret
Miért fizettek? 2010-03-06 14:32:50
Amikor taxiba ülsz, elgondolkozol azon, valójában miért fizetsz? Persze, tudom, vigyen A-ból B-be, de az autóban ez csöppet sem így néz ki. Többet tudok meg rólad, abból, hogy hogyan, mivel és mennyit fizetsz, mint az te gondolnád.

Minden, amit az utazás alatt csinálok, egy dolog miatt van, hogy amikor eljön az a pillanat, hogy az utas a tárcájába nyúl, minél nagyobb összeg kerüljön elő belőle. Ennek ellenére, nem bírok  túl nagy befolyással a végső döntésre. Persze ha hibázom, könnyen ugorhat a jatt, súlyosabb esetben még a fuvardíj is, de abba nincs beleszólásom, hogy Te miért is fizetsz?

Nézzük részletesen. Külön kell venni a csekkel fizetőket a készpénzesektől.

A csekkel fizetőknek is két csoportja van:

-A cég tulajdonosai, akik csekket használnak általában takarékoskodóak. Érzik, hogy a saját pénzüket költik, és általában céges ügyek intézésére veszik igénybe a szolgáltatásaimat. Általában egészre kerekítenek. Ugyanakkor, ha szórakozni mennek, hölgy társaságban már adnak pár száz forint borravalót. Jellemző rájuk, hogy nagy betűkkel, folyóírással töltik ki a csekket, lendületesen és gyakran hiányosan, mintha minden szóban azt írnák le, hogy gróf Nagyatádi Kázmér. Ők az útért fizetnek, borravalót a partnerük lenyűgözése miatt adnak.

- Az alkalmazottak, vagy nagyon nagy borravalót írnak, hiszen nem az ő pénzük, vagy forintra annyit, mint az órában van. A nagy jattolók a gyengébben fizetett dolgozókból kerülnek ki, akiket nem nagyon izgat a cég pénze, de még az állásuk elvestése sem.
Ők, néha még azzal is megpróbálkoznak, hogy fizessünk neki vissza kézpénzben egy részét a ráírt jattnak. Ők általában előreadják a csekket, hogy mi töltsük ki. Ezzel is a felelősségtől akarnak szabadulni. Itt nem ők fizetnek, de a jattot a "mi melósok tartsunk össze" elv miatt adják.

A nem jattolók már látszólag, elégedettebbek a helyükkel. Állam hivatalok alkalmazottai, esetleg cégek feltörekvő munkatársai. Náluk már megjelenik a lenézés érzékeltetése. Maguk töltik ki a csekket. A dátumot perjellel választják el, sokszor az év hó nap sorrendet is megváltoztatják. A kitöltéshez szükséges adatokat, egyenként megkérdezik, mint a smasszerek a börtönben, "Neve? Száma?", csak itt a kérdés, "Rendszám? URH szám?". Nem szabad elhadarni nekik, mert nem tudnak megjegyezni 3 betűt és 6 számot ezért visszakérdeznek. Aki hamar akar szabadulni ettől a helyzettől, inkább kivárja, amíg kérdezik. Itt sem ők fizetnek, de ahogy teszik az " én fontos állásba vagyok bi-bi-bííí" mentalitás.

Most jöjjenek a kézpénzzel fizetők:

Az idősek általában orvoshoz, temetőbe, templomba mennek taxival. Nagyra értékelik az udvariasságot és a segítséget ki és beszállásnál. Élre vasalt pénzel fizetnek és legtöbbször borravaló is adnak. Ők a kiszolgáltatottságuk miatt a segítségért fizetnek.

A középkorúak magán ügyből nem szívesen taxiznak, sajnálják rá a pénzt. Kivételes alkalmakkor, családi vagy baráti vacsora, színház. A kényelem és az ivás lehetősége miatt hajlandóak taxira áldozni.

A fiataloknak még nagy élmény szolgáltatást vásárolni. Legszívesebben az Opera bejáratához hajtatnának és ott szállnának ki. Ők úgy gondolják, hogy a taxis vételárát egyenlítik ki a fuvar végén.

Az anyukák iskolába, óvodába orvoshoz sietnek. Ők az aggodalmukat és a sietségüket fizetik itt ki.

Az apák a szeretőiket hozatják vagy vitetik. Ők a diszkrécióért tejelnek.

A nők gyakran késésben vannak, vagy udvaroltatni akarnak maguknak. Ők a sietségüket és a hiúságukat váltják meg.

A kurvák éjjel-nappal szopnak, ezért úrinőként akarnak közlekedni. A méltóságvágyuk miatt köhögnek szép summát. Már amikor köhögnek, velük van esély arra, hogy nem akarnak fizetni. Esetleg "máshogy" akarnak fizetni. (Az öregek megtanítottak, nem szabad belemenni, mert egyből kifosztanak.)

A bűnözők imádnak hencegni. Gyakran mesélnek nagy üzletekről, házakról, kocsikról. Sokszor nő társaságban vannak, de akkor is előre ülnek és a sofőrrel beszélgetnek, ki nem hagynák az alkalmat, hogy dicsekedhessenek és éreztethessék a nővel a "felsőbbrendűségüket". Nekik közönséget kell szolgáltatni a pénzükért.

Nagyjából végére is értünk. Persze vannak más esetek is amikor megoldás a taxi, rossz időjárás, vagy amikor utcai megmozdulások környékéről menekítettem embereket, de ezek az általános esetek és az alap motivációk. Végül is azért fizettek a taxisnak, amiért csak akartok, de nem fizetni nagy bátorságra vall. A taxisok nagyon ügyelnek rá, nehogy híre menjen, hogy itt vagy ott valaki ingyen tudott utazni. Ha a sofőr nem is látszik veszélyes fickónak, sokan vagyunk és hamar odaérünk ahova kell.

 

 


Cimkék: motivációk
57 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

23. Leó 2010-03-14 17:36:13
Kedves Kiscsillag H.!

Nem anya komplexusom, hanem humorérzkem van. A magányos igaz...
Te meg itt csókolsz, imádsz, szeretsz. Mégis hol a fenében vagy és kicsoda?
22. Kiscsillag 2010-03-14 16:23:58
Te tényleg egy magányos, anyakomplexusos pasas vagy!
De bírom, mikor adod az ártatlant Leókám! Nem tudsz kiábrándítani! Akkor is szeretlek!Puszi H.
21. Leó 2010-03-14 03:13:52
Anya??? xD
20. Kiscsillag 2010-03-13 12:41:27
Ismerlek...
Csók! Imádlak!
19. Leó 2010-03-12 21:13:52
Kiscsillag!

Honnan ismersz ilyen jól engem? :D
18. Kiscsillag 2010-03-12 18:45:15
A barátnőidet is a munkád soron szoktad megismerni? Elárasztod bókjaiddal?
17. Leó 2010-03-11 01:58:44
Kösz az értékes hozzászólást karrierista.
16. taxizom25éve 2010-03-10 15:29:10
Okoskodó, unalmas.
Ja, és van még százfajta utas.
15. Son 2010-03-09 09:24:56
Bocsánat elhibáztam a linket:( itt még reggel van....

www.hallotaxi.hu/index.php?pg=sub_11
14. Son 2010-03-09 09:23:34
Kérjetek és adatik: Az 1980-as években írtak egy könyvet a akkori taxisok történeteiből.
Fogadjátok nagy szeretettel.

taxisblog.blog.fn.hu/index.php?view=bejegyzes_oldal&bejid=125914
13. Leó 2010-03-09 02:31:33
Király!
Beragadt ide néhány szó. Értelmiség, könyv, jatt. Taxis vagyok. Adjon valaki értelmiségi melót, akkor az leszek. Szeretek vezetni. Vannak jó napok. Kollégák, barátok. Jó fej is lehet, aki perjellel választja el a dátumot. Könyvet majd akkor írok, ha lesz hozzá bátorságom, de jólesik a bizalom. A jatt meg... Kedves an! Én, igenis minősítem az utast arról, mennyit jattol, erről már írtam régebben. Röviden: aki sokat jattol, nem mindig jó fej, de, aki jó fej, az sokat jattol. Ja, és hogy, mi a király? Az hogy, írtok ide.
12. hozé 2010-03-08 16:24:21
Azért azt szomorú reakciónak tartom,hogy "miként kerülhetett egy értelmiségi a taxi volánja mögé"!
11. Kosheen 2010-03-08 16:20:27
Háát én nem lennék taxis, pont ezen dolgok miatt, némelyik leírt ember-típus már alapból idegesítene. De azért remélem nem lesz velük vulgárisabb gondod a továbbiakban és sok sikert a munkádhoz!Nem egy uncsi szakma akkor ez sem!
10. ubi 2010-03-08 12:40:22
Ez az írás jó.:O)
De, én 89-től írnám a könyvet, hogy lássuk az utazók, és az utaztatók változását.
9. an 2010-03-08 09:38:49
Szerintem a számla (akár étteremben akár másutt) arról szól, hogy megkaptam ami jár, kifizetem ami jár érte. Pont.
Ha ugy gondolom, hogy az "alapárban" elvárhatónál többet kapok akkor azért plusz pénz jár, ez a jatt.
Aki azt hiszi:attól több v. kevesebb lesz, hogy mennyit ad... nálam az a "lelki szegény" kategória.
    1 2    Következő 15 »

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Magyarország az új Hollywood és az egyedülálló taxisblogger Leó hazája! (Time magazin) Ha választhatnék, hogy az öregedő rendező, vagy Leó a taxis szerepét játsszam, az utóbbit választanám. (Woody Allen) e-mail: taxisblog@gmail.com

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Taxisblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés