FN Blog / Taxisblog / Halál a gyorshajtókra!
Nyomtatás Betűméret
Halál a gyorshajtókra! 2010-02-18 14:59:07
Évtizedek óta bosszankodom azon, mennyire nem törődnek Budapesten, az utakon folyó munkák jól látható jelölésével. Kidobnak egy-két táblát, ha szerencsénk van, húznak néhány sárga vonalat, aztán mindenki mossa kezeit.

 Van aktualitása, hogy ez eszembe jutott. Tegnap láttam egy balesetet a Budaörsi Nagyszőlős sarkon. Azt hiszem, csatornáznak, ezért lezárták a belső sávot, a Nagyszőlős szélső sávját meg ráhúzták a Budaörsi út belső sávjára. A Budaörsit ki is kellett szélesíteni, hogy megmaradjon a két sáv teljes szélességében. Az új sávokat, az aszfaltra ragasztott fényvisszaverős műanyag nyelvekkel (nem tudom a szakkifejezést, ezért úgy írom, ahogy tudom) jelölték. Napi szinten járok ezen az úton. Már a lezárás első napjaiban lehetett látni, a szalagkorlát mellett, a helyükről elsodort összetört "nyelveket", de két napja egy jó szakaszon, pont a legkritikusabb részen, elvitték az összest. Tegnap estére meg is lett a baj, nem is csoda, még én is megkeveredtem, amikor arra jártam. Sávelhúzás jelölés nélkül,  Budapest speciálisan csak nekünk. Mára már szerencsére pótolták a hiányzó jelöléseket, lehet újra elcsapni őket. Úgy megkérdezném valakitől, annyira drága az a sárga festék, hogy nem lehet Budapest egyik legfontosabb kivezető útján elhasználni belőle harminc méterre valót.

Persze, akik összementek, majd eldöntik egymás között, ki volt a hibás és a biztosító kártalanít, vagy ha, úgy gondolják, hogy a kivitelező a hibás, akkor pár év pereskedés után, szintén egy biztosító, remélhetőleg a kivitelező biztosítója fizet. Ha megsérül valaki már nem ennyire egyszerű a helyzet. Még más országokban is, ahol komoly összegeket fizetnek kártérítésként, felmerülhet a kérdés, lehet-e valakit pénzel kártalanítani egy elvesztett végtagért, vagy a hozzátartozókat egy elvesztett családtagért. Szerintem, nincs az a plazmatévé, ami kárpótolhatna a barátnőm elvesztése miatt.

Azt gondolom, ha valaki felbont egy utat, annak nem a szabályok szerinti közlekedéssel kell számolnia, hanem a valódival. Bizonyára léteznek statisztikák, hogy az emberek hány százaléka szegi meg a KRESZ-t és milyen módon. Szerintem egy terelést úgy kell kialakítani, hogy az is életben maradjon, aki megszegi a szabályokat. Nem hiszem, hogy a magyar törvények, halállal vagy rokkantsággal rendelik büntetni a gyorshajtás. Arról nem is beszélve, hogy olyan helyeken alkalmaznak jelentős sebességkorlátozást, ahol ez indokolatlan és ha, valaki be akarja tartani, az okoz balesetveszélyt. Ha én alkothatnék szabályokat, akkor súlyosan büntetném a kinnfelejtett harmincas táblák miatt a kivitelezőket. Nálunk nem ez a helyzet. Nálunk, imádnak a rendőrök az ilyen táblák miatt büntetni. Emlékezzünk csak, pár éve a Bem rakparton, a Batthyány térnél, hónapokra maradt kint egy 30-as tábla, pár millióval gazdagítva a bírságokból befolyó bevételek számláját.

Bár arról álmodozom, hogy az ilyen helyen, az autósokat és nem a tábla kinnfelejtőjét büntető rendőrt is felelősségre kellene vonni, most beérném azzal is, ha húznának sárga vonalakat egy sávelhúzásnál az autópálya kivezetőkön.


Cimkék: sávelhúzás jelölés
345 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

5. Pokol 2010-02-21 16:45:08
Az lenne a logikus,hogy a rendőrségnek kéne intézkedni a kint felejtett illetve nem jogosan kint lévő táblák ügyében.De mivel ez nagyon jó bevétel a politikusainknak,így szemet hunynak felette.Volt olyan esetem amikor a rendőr sem figyelte hogyan van fel szerelve a megállni tilos tábla mert a körben nem átlóba volt áthúzva "x" hanem így volt+.a kis hűlye rendőrt nagyon nehezen tudtam meg győzni ,hogy ez nem megállni tilos tábla ,hanem ilyen tábla nincs is a KRESZ-ben.
4. Udvarias 2010-02-19 16:03:33
Egy Budapest közeli település főútvonalán egy (feltételezhetően korábban kihelyezett) 40-es tábla mellet megnőtt egy lombos fa, eltakarva a forgalom korlátozó táblát. Kényelmesen, figyelmesen vezetve, -cca. már 3 éve- mindíg azon az úton közelítettem meg a kertemet, mikor a sarkon elém lépett egy rendőr és udvariasan, de megbüntetett 4000,- Ft-ra. Ezt -mint hallottam ezután több ismerősömtől - még néhányszor megtették, mikoris egy Önkörmányzati tisztségviselőt is behúztak a csőbe, de ő nem hagyva magát, intézkedett. Ma a tábla jól látható helyen van elhelyezve és mindenki láthatja, hogy mire figyeljen. Előbb is megtehette volna a szervezet, aki ezért felelős.Hacsak nem egy kis pénzbeszedés volt a cél!
3. angyalfi 2010-02-19 11:15:53
A bejegyzés - bár lerágott csont - jogos:
- ha kizárólag (tényleges forgalmi helyzettel, nem idióta irkafirkákkal=jogszabály) indokolt esetben lennének kint (bármilyen) korlátozó táblák, akkor nagy(obb) eséllyel tartaná be a nép.
- gondolkodni a jelenlegi keretek között (is) kellene: tereléseket (legalább ahol tényleges veszélyhelyzet is van) olyan műszaki megoldásokkal kellene megvalósítani, hogy az aktuális közlekedési morál/szokások mellett is hatásos legyen.

pipo, FYI:
senki nem a jogi részén rugózik a dolognak, hanem azon, h. nincs érelme.
Ha holnaptól lenne egy kormányrendelet, hogy minden seb. korlátozó táblát a szükségesség után 6 hónapig kint kell tartani, akkor ezt (is) teljesen jogosan lehetne csinálni, meg jogosan lehetne miatta büntetni csak éppen ÉRTELME NEM LENNE.
Fura, hogy ilyen kommentekre mindig van egy "okos" aki megmagyarázza, h. jogilag mér jó az úgy... CSak abba kellene belegondolni, hogy a JOG az egy csomó egymás után rakott betű, amit közel sem biztos, hogy értelmesen sikerült elrendezni...

A gyengébbek kedvéért: az amerikai szesztilalom is egy jogszabályon alapult attól még baromság volt.
2. pipo 2010-02-19 07:01:53
Üdv Synde!


Hiába fejezik be a munkákat, az önkormányzat jogilag átadja a felújítás idejére a közút kezelését a felújítás idejére a kivitelezőnek. Amíg az önkormányzat jogilag vissza nem veszi kezelésbe a közutat, addig a kivitelezére érvényes forgalmi rend van érvényben ( korlátostúl, táblástúl )
1. synde 2010-02-18 19:24:09
Én is hozzá tudnék szólni az utóbbi gondolathoz.Tatabánya fölötti 1-es utón mentem,és természetesen a 30-as táblát ott felejtették útburkolat javítás után a karbantartók.Ezt persze ki is használták a Rend őrei és mivel 50-el mentem ezért meg is büntettek 2000 ft-ra.Hiába mondtam ,hogy az út javítást befejezték,és csak kint felejtették a táblát.Ki kellett fizetnem.Pedig semmi sem indokolta a 30-as sebességet.Hát így jártam.Ennek már 2 éve.Ez volt első és utolsó büntetésem is.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Magyarország az új Hollywood és az egyedülálló taxisblogger Leó hazája! (Time magazin) Ha választhatnék, hogy az öregedő rendező, vagy Leó a taxis szerepét játsszam, az utóbbit választanám. (Woody Allen) e-mail: taxisblog@gmail.com

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Taxisblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés