FN Blog / Taxisblog / Dobj még rá egy kicsit!
Nyomtatás Betűméret
Dobj még rá egy kicsit! 2009-12-28 20:59:41
Ez a mondat is elhagyta már, egy-két kolléga száját. Egy előző bejegyzésben szóba került a jatt, így egy kicsit kitárgyalom részletesebben.

Sokféle elméletet hallottam már a borravalóról. Egy biztos! Nálunk szokás borravalót adni! Az alapelv az, hogy ezzel az elégedettségünket fejezzük ki, de szerintem ez csak szélsőséges esetekben igaz. Ha nagyon elégedettek, vagy elégedetlenek vagyunk, akkor módosítunk a szokásainkon, de van egy fix szintünk. Szokásból jattolunk, nem elégedettségből. Általánosan elfogadott a 10%, de ezen az összeg függvényében módosítunk. Például, egy kávéra, ami átlag 100-300.- nem 10-30.-ot adunk, hanem egy 50-est vagy egy 100-ast, ami már 50-100%-ot is elérhet. Egy húzósabb vacsoraszámlára viszont, már nehezen hagyunk ott 2-3-4ezer forintot. Így a 10 % is csak egy viszonyszám, ami az eszünkbe jut mikor borravalót adunk de, igazából tudjuk, hogy 1-2-3száz forintos emberek vagyunk és kerekítünk.

 

Ne vesszünk el a számokban. Maradjunk a szakmánál. A taxiban jó a borravaló! Egyrészt, mert a pár ezer forintos fuvarok, még elég kicsi összegek, a borravaló szempontjából. (1000.-ra 200.- ráadás az már 20%.) Másrészt, elég sok ember kér számlát, vagy fizet nyugtával és arra ráíratja, hiszen úgyis elszámolja, vagy a cége fizeti.

A helyzet sem mindegy. Ha valaki kórházba megy, akár csak látogatni is, attól nem is esik jól a borravaló, viszont aki nő előtt akar felvágni, annak, igencsak meg kell erőltetnie magát, ha elismerő köszönetre vágyik tőlem. Egy jó beszélgetés után könnyebben nyílik a tárca és egy jó útvonal is, sokat bír segíteni a magasabb bevétel fel vezető úton.

 

Végül is az én szempontomból nézve, mindenki önmagát minősíti a borravalóval. Aki feltűnően sokat, vagy keveset ad az számíthat rá, hogy beszédtéma lesz a taxisok között. Esetleg egy keményebb napon majd könnyebben, vagy nehezebben kap autót. Higgyétek el, elég jó a memóriánk.

               

 


Cimkék: jatt borravaló
36 szavazat alapján

Mi a véleménye a bejegyzésről?

Nagyon gyenge   Nagyon jó

Hozzászólások

15. atituti 2010-01-08 11:57:49
Kedves Leó.Egy régi bölcsesség szerint: az ember karrierjét az osztálytársai döntik el. Néha a kollégiumi szobatársai is.Ezzel azt akarom mondani hogy mindenki el kezdi valahol.Az apósom 3mill vezetett taxi+kamion de ö is egyszer kezdő volt.Mint én is de én szakács vagyok,én se rögtön chef-ként kezdtem. üdv
14. heat 2010-01-06 14:54:35
A bejegyzés címében elhangzó beszólás csökkenti a borravaló adási szándékot.
ktp rta meg jól.
Ha én már mondtam a munkáltatómnak (multi...) a hónap végén, hogy dobj még rá egy kicsit. Talán nem kell elmondanom, hogy mi volt a reakció...
Ha az elmút 20 évben a jövedelmem után a minimálbér szerint fizet(het)tem volna adót, akár építkezhettem volna és új kocsival járhatnék. Így csak annak örülhetek, hogy a tőlem levont járulékokból és adóból minden hónapban eltartanak 1,1 munkanélkülit, 1,5 közalkalmazottat, 1,8 nyugdíjast. És ha 30 év múlva a családban megkérdezi egy kisgyerek, hogy hol van a dédi, azt mondja neki az unokám, hogy dolgozni ment a gyárba, mert még van egy éve a nyugdíjig...
Morbidnak hangzik, de ha nem érem meg, akkor az állam dörzsölheti a kezét, hogy heat jó biznisz volt...
13. Anti-atomanti 2010-01-06 11:02:07
Oké, hogy az elégedettségemnek adHATom vele a jelét, de az elégedetlenségemnek hogy adhatok jelet? Az óránál kevesebbet nem fizethetek, igaz?
Innentől viszont eléggé egyoldalú a dolog.
A borravaló/jatt az ún. szocializmus maradványa, legfeljebb a visszaadás megkönnyítése lehet a célja.
Ha borravaló nélkül nem éri meg a tarifa szerint dolgozni, akkor ne csináljátok, hagyjátok abba, menjetek el árkot ásni, ott sincs jatt csak órabér.
12. Leó 2009-12-31 05:47:40
upsz duribundi kimaradt

Egy hetes tanfolyammal lehet taxissá válni. Orvossá kb 15 év és rosszabbul fizetik őket mint amennyit mi keresünk.
11. Leó 2009-12-31 05:26:29
Kedves mindenki!

Hagytalak egy kicsit évődni titeket, de most, már válaszolnom kell. Kezdjük az elején.

maki

Sosem voltam cserkész, csak úttörő, de már akkor is nagyra tartottam azt, aki kisbetűvel írja a saját nevét. Ahogy olvasom szívesen lennél adócsaló. Sok sikert hozzá.

naggy

Sajnálom, hogy nem borravalós szakmában dolgozol. Neked szerencséd van. Befizeti a céged az adódat, nekünk magunknak kell és ez csöppet sem könnyű. Te csak akkor találkozol az adózással, ha valamilyen jogcímen visszaigényelsz, nekünk havonta a kasszához kell járulnunk, és be kell fizetnünk, az apránként összeszedegetett lóvét. Sokaknak ez nem is megy, és olyan adótartozást görgetnek maguk előtt, ami folyton csak nő a bírságoktól. Ja! Mi természetesen áfa nélkül vásárolunk mindenhol azért cserébe, hogy napi szinten tankolunk, a jövedéki adóval igen csak terhelt, üzemanyagokból.

atituti

Új taxis, nem taxis! A többivel nem vitatkozom.

Gyulu

Úgy érzem Te taxis vagy. Igazán bevállalhatnád, ne csak engem szidjanak.

mérnök

Teszek rá, hogy elhiszed vagy sem. Még alig indult el ez a blog, de már mindenki a zsebemben turkál. Jó magyar szokás. Számolgatni akarsz? Adok egy-két számot. Napi 5000 tankolás= 150000/hó. Tagdíj kb. 60000/hó. Könyvelő járulékok (minimálbér után, szép nyugdíj reményében) kb. 60000/hó. Csöppet sem vagyok kíváncsi a sajnálatodra, de felháborít az ostobaságod. Ez itt a költségeimnek az a része, amit szinte minden taxis fizet. Lehet, hogy nem a taxis a leg becsületesebben adózó csoport, de ha csak ennek a 3 tételnek az adótartalmát nézed, láthatod, hogy elég szép kis összeg folyik be tőlünk a közös kasszába.

Abba lehet hagyni? Szerinted, szűnjön meg a taxis szakma? Ugye te sem gondolod komolyan? Több diplomás emberek taxiznak, mert nem kapnak állást. Sokan a nyugdíjukat egészítik itt ki. Igazad van, hagyjuk abba és rohanjunk segélyért. Én szeretek taxizni és ebből akarok megélni. Egy percig sem állítottam, hogy olyan szörnyű a sorsunk, de nem is könnyű. Elismerem, lehet olyan taxis, aki nem érdemel borravalót, de a többség rendesen végzi a munkáját, és ha kap egy adóellenőrzést, a borravalót is keményen firtatják. Ha valaki olyan sóher, hogy nincs egy százasa jattra, az ne üljön taxiba, hanem gyalogoljon.

ktp

Ez a jó hozzáállás. Örülök, hogy értelmes emberek is olvasnak. Az árképzésről majd mesélek!
10. ktp 2009-12-30 10:37:30
Szeretem, ha taxiba ülők és normális autóval, és sofőrrel elvisznek A-ból B-be.Szeretem körülbrlülre látni,mennyi lesz a viteldíj. Azt is szeretem, ha étteremben rendes adagot adnak, normális a kiszolgálás, és fel tudom mérni, hol tart a fogyasztásom,mert láthatók az árak.
ezért fizetek.ezért kerül a taxiban x forintba 1km.mert szolgáltatás.Ezt megértem.Ha csomaggal vagyok és a taxis segít bepakolni, vagy előzékeny, adok borravalót, hiszen megérdemli.tehát mégegyszer:az árakról:ez szolgáltatás és van egy árképzése.Ezt el kell fogadni.A borravalóról:nem jár, adható.De sokan megszolgálják.nekünk ,utasoknak is jó a memóriánk.
9. mérnök 2009-12-30 09:03:44
Kedves Gyulu!
Nehogy elsírjam magam a sok szegény taxis sorsán.
Sokkal többen vannak ebben az országban, aki rosszabb helyzetben van, akár vállalkozóként is. Ha meg ennyire rossz a taxisok helyzete, akkor nem kell ezt csinálni, lehet más munka vagy vállalkozás után nézni. csak nehogy meglepődjenek! egyébként ez a számítás egy kicsit sántít, mert tudom, hogy nem lehet ennyi költségük normál esetben. Vagy nagyon hülyének kell lenni hozzá. De ezt is az utasokkal fizettetnék meg. A tarifákra itt nem térnék ki bővebben, de hidd el, irreálisan elrugaszkodott a jelenlegi Magyarország valóságától!
8. Gyulu 2009-12-30 08:46:21
sajnos az eleje lemaradt:(
maki! a taxis nem teljesen magának dolgozik. ő is számlára és adozik.Amiket bele kell számolni hogy a taxis fizet tagdijat ami nem kicsi azért ,hogy az ilyen spur utasok cimét felvegye.Akkor azt is számold ,hogy nem mindenki saját autóval dolgozik tehát napi 10-15 ezer forintot jól írtam nem havi. fizet ki az autóra és erre rájön az üzemanyag is. Szóval egy taxis 15 ezer minusszal számolhat naponta és igy kellene az 1000-1500 as átlag dijakból kitermelni...Szóval nem annyira könnyü a melo ,hogy csak bennt ülnek az autóba és elmennek a pontból B-be.
7. Gyulu 2009-12-30 08:38:32
azt is vegyétek figyelembe ,hogy az üzemanyag ára szinte hetente változik, persze nem lefelé. A taxitársaság km dija nem változik ilyen sűrűn... Tehát itt is minuszba jönnek.Akkor még sorolhatnám az atrocitásokat is amiket át kell élniük mondjuk egy hétvégén mikor te elmész bulizni esetleg taxival és full részegen , esetleg belerókázva a kocsiba majd a taxis kitakaritja cimszóval elhagyod a terepet 40 Ft jattal.Nem hiszem ,hogy pont tőlük kellene sajnálni azt a kis jattot.Főleg azoknak szól akik csekkel fizetnek és fillérre azt irják ami az órában van! mintha ő fizetné. Sajnos sorolhatnám még , hogy mennyi olyan feladatot látnak még el a taxisok ami nem csak az ,hogy egyik helyről a másikba mennek....
6. duribundi 2009-12-29 22:25:29
Nem csak a taxi-nál van borravaló.Más területen úgy hívják,hogy hálapénz!Remélem tudja mindenko,hogy mire gondolok?!NEM PÁR SZÁZ FORINT!
5. atituti 2009-12-29 19:50:59
Az egész világ, szinte csak és kizárólag az anyagi önmegvalósításra épül, erről szól a kapitalizmus. Azt nevelik az új generációba, hogy az vagy, amit elérsz, annyi vagy, amennyi a pénzed, annyi vagy, amekkora a státuszod.ennyi
4. atituti 2009-12-29 19:34:57
Az emberek nem azt látják, ami ténylegesen van, hanem aminek a látására tanították őket.Aki nem akar az ne menjen taxival.Én csak becsülni tudom őket,persze a régi taxisokat.Borravalót meg annyit adok amennyit érdemel.
3. naggy 2009-12-29 08:19:58
Igaza van az előttem szólóknak Én ezred pontosságú munkát végzek a gépiparban,órabérben leadózva és mehetek a boltba vásárolni valamit. .Akkor is áfát fizetve!!!
2. maki 2009-12-29 00:08:27
A taxis már magának dolgozik kiscserkész, én meg számlára, el sem tudom kerülni az adót, akkor meg mire tegyek rá az adózott műzliből? Kapjatok az agyatokhoz taxisok!
1. Saki 2009-12-28 23:08:08
Ha nekem mondaná, hogy dobjak rá még egy kicsit, hát nem is tudom de finom az nem lennék vele az biztos.Neki is megvan a tarifája mint nekem az órabérem a taxisnak az a dolga, hogy a megadott címre vigyen és ennyi,még beszélgetnie se kell.

Szóljon hozzá!

Blogleírás

Magyarország az új Hollywood és az egyedülálló taxisblogger Leó hazája! (Time magazin) Ha választhatnék, hogy az öregedő rendező, vagy Leó a taxis szerepét játsszam, az utóbbit választanám. (Woody Allen) e-mail: taxisblog@gmail.com

Blogger

Név:
Életkor:
Foglalkozás:
Érdeklődési kör:
Egyéb:

Keresés

Blogértesítő - Taxisblog

Iratkozzon fel az értesítőre és mi az új bejegyzésekről e-mail-t küldünk.

Kapcsolódó hírek az FN-ről

Hirdetés